Thursday, July 28, 2011

Alasan Hampeh Kantoi Puasa .



ORANG TUA TUA SELALU KATA , HENDAK SERIBU DAYA , TAK HENDAK SERIBU DALIH ! DALIH ATAU ALASAN MEMANG BOLEH DICIPTAKAN , TAPI KEKADANG BILA DENGAR ALASAN ALASAN HAMPEH SESEORANG KENAPA DIA MENGKANTOIKAN PUASANYA, RASA NAK FLYING KICK JER LAJU LAJU !


[ GASTRIK ]
- Mungkin ini antara alasan popular dan evergreen sekaligus retro! tetapi sesungguhnya macam dah tak relevan digunakan sekarang ni . Sebab bila tak puasa dengan alasan GASTRIK , orang akan senyum dan berkata dalam hati ' Trick jer lebih ni ! '


[ UZUR ]
-  Yang ni plak memang kita tak boleh nafikan , sebab ia memang  dah menjadi ' rutin ' kaum lemah lembut yang sihat walafiat zahir batin . Masalahnya ,  ada pulak kaum ni yang sengaja menguzurkan diri sebab malas nak puasa... GILER KE HAPA ! kalau memanjang uzur ? Dan kalau ada jantan jantan yang gatal bagi alasan uzur ni , elok jer diterajang sampai masuk longkang!




[ TAK BERSAHUR ]
-  Antara alasan kegemaran dan popular gak nih . Kira ada ' link ' dengan gastrik  sebab seseorang akan kata  'aku tak bersahur pagi tadi , aku tak boleh lapar nanti gastrik aku menjadi jadi '. Masalahnye jugak , dikejut 18 kali pun tak bangun bangun apa hal ? Atau mungkin sengaja tak nak bangun sebab memang niat tak nak puasa .



[ PENGARUH KAWAN-KAWAN ]
- Yang ni sebenarnye diri sendiri tu yang bengap! Otak ada , Akal ada , Tapi yang pergi ikut kawan - kawan tak puasa tu apa hal ? Elok sangatlah perangai gitu sebab nanti kawan terjun dalam api , korang pun ikut jugak la ye . Kira ni konon - konon kawan sejati la ni..ehh siall la puii!!



[ RESTORAN MAMAK 24JAM ]
-  Mamak tu meniaga , dia nak untung dan memang akan bukak memanjang . Yang korang pergi lalu lalang depan restoran mamak tu buat hapa ! , sudahnya terbau kari power! mamak tu maunya tak berderai iman . Orang macam ni elok rebus dalam kari mamak tu!


P/S : soooo , korang jangan la ade sifat sifat macam kat atas ni yer ? aku tau korang baikk , tak kalah pada nafsu ni , papepon , prepare la untuk ramadhan nnti yer !! Sekian :)

1 comment: